Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stručnjaci o presudi

Ljubo Jurčić: Ovo je pljuska HNB-u koji je trebao štititi kunu

'SPECIJAL 24 SATA EXPRESS 30.01.2012., Zagreb - Ljubo Jurcic, predsjednik Hrvatskog drustva ekonomista. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL'
Foto: 'Jurica Galoic/PIXSELL'
1/3
04.07.2013.
u 20:23

– Banke su špekulirale i rizik špekulacije prebacile na korisnike, što nije profesionalno. Profesionalne institucije znaju upravljati rizicima, pa i valutnim – kaže Drago Jakovčević s katedre za financije Ekonomskog fakulteta.

Hrvatski ekonomski stručnjaci različito su komentirali nepravomoćnu presudu koju je zagrebački Trgovački sud donio protiv osam banaka u vezi s kršenjem prava potrošača koji su imali kredite u švicarcima.

Maruška Vizek: Odlično, ali ne rješava se pravi problem

– Sudska presuda je odlična, otvara prostor i za dužnike u eurima, no ne rješava osnovni problem koji je doveo do tužbe. On je puno dublji, a korijeni su mu u prevelikoj tržišnoj koncentraciji banaka i izostanku prave konkurencije, čija je posljedica samovoljno mijenjanje uvjeta kredita. Iz presude je isključena odgovornost HNB-a koji je i odgovoran za tržišnu koncentraciju. A onda banke ponovno mogu naći način da oligopolnom i kartelskom politikom izvuku ekstradobit – kaže Maruška Vizek s Ekonomskog instituta.

Ljubo Jurčić: Pljuska HNB-u koji je trebao štititi kunu

– Presuda je u redu i daje malo dublju poruku. Devizna klauzula po prirodi stvari ne bi se trebala primjenjivati u domaćim poslovima; za to postoji – kuna. Išlo se na zaštitu potrošača, što je poruka bankama i HNB-u. Istodobno otvara procese da kuna postane novac u RH, a da se to dogodi, bila bi to snažna poluga oporavka. Ovo je pljuska HNB-u koji je u startu trebao spriječiti ugovore u stranom novcu i štititi kunu – ističe Ljubo Jurčić, profesor Ekonomskog fakulteta na katedri za međunarodnu ekonomiju.

Drago Jakovčević: Čestitam sucu, ne štiti financijsku oligarhiju

Čestitam sucu jer je imao hrabrosti sudskom odlukom zapisati nešto što svi znaju, ali štite financijsku oligarhiju. Švicarac nije valuta u kojoj se kod nas štedi pa nema smisla u njoj kreditirati. Banke su špekulirale i rizik špekulacije prebacile na korisnike, što nije profesionalno. Profesionalne institucije znaju upravljati rizicima, pa i valutnim – kaže Drago Jakovčević s katedre za financije Ekonomskog fakulteta.

Damir Novotny: Potvrda bi značila rat protiv financijaša

Presuda je presedan koji bi mogao imati nesagledive posljedice. Ako bi dobila potvrdu viših instancija, značila bi rat protiv financijskog sektora. To bi bio i signal da se u Hrvatskoj ponovo destabilizira bankarski sustav, što bi moglo rezultirati odljevom kapitala. Ovdje su prevladale emocije, što je često kod prvostupanjskih presuda, a ne zakon – smatra analitičar Damir Novotny.

Ante Babić: Jedini put kojim se moglo napraviti nešto dobro za zaštitu potrošača

– Ovo je jedini put kojim se moglo napraviti nešto dobro za zaštitu potrošača. Bit će sigurno i pritisaka iz EU da se presuda potvrdi u segmentu u kojem jača zaštita potrošača. Ova je presuda važna i za klijente komunalnih i javnih poduzeća te raznih telekoma koji se ponašaju samovoljno – rekao je ekonomski analitičar Ante Babić.

>>Pročitajte glavne teze iz presude bankama i obrazloženja!

>>Ovo je kronologija mjera Udruge Franak

>>Građani: 'Banke bi nam trebale vratiti novac s kamatama!'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije